Elektrikte özelleştirme Trakya İstanbul ve Konya'dan başlıyor

Haber Giriş : 26 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürü Haşim Keklik, elektrik dağıtım özelleştirmesinde ihalesi yapılacak ilk bölgeleri Hürriyet'e açıkladı. Keklik, Trakya Bölgesi bağlı ortaklığı olan Trakya Elektrik AŞ, İstanbul Anadolu yakası ve Konya ile Karaman'ı içeren Meram Elektrik AŞ'nin ilana ilk çıkacak bölgeler olduğunu bildirdi.

Bu üç bölgenin ihaleye hazır olduğunu düşündüklerini belirten Keklik, ilana çıkış tarihinin de Ekim ya da Kasım ayı olacağını söyledi. Kayseri hariç olmak üzere belirlenen 20 dağıtım bölgesinde halen yabancı danışman firma ile tarife çalışmalarının sürdüğünü anlatan Keklik, şu bilgileri verdi:

?Özelleştirmeye esas olmak üzere şirketlerin ticari profilini ortaya koyacak tüm bilgiler toplandı. Bilgiler şu anda işleniyor. İşleme sonucunda Kayseri'yi hariç bıraktığımız zaman 20 bölgenin tarifeleri ortaya çıkacak. Biz bunları EPDK'ya göndereceğiz, EPDK bunları onaylayacak. Tabii farklı tarifeler olacak ama tarife eşitleme mekanizması kurulacak. Yani bir bölgenin tarifesi farklı olmakla beraber bir de tarifeler arası farklılığı gideren bir mekanizma oluşturulacak dolayısıyla ulusal tarife devam edecek. Bu tarife çalışmaları şu anda devam ediyor. Önümüzdeki ayın ortasında bunlar tamamlanacak. EPDK'ya bildirilecek. Tahmin ediyorum EPDK da Ağustos'un sonunda veya Eylül'ün başında bunu tamamlayacak. Artık bundan sonra işlerin büyük bir kısmı tamamlanmış demektir.'

İstanbul'un Anadolu yakasının hemen özelleştirilecek durumda olmasına karşın İstanbul Avrupa yakasında kaçağın çok yüksek olduğunu vurgulayan Haşim Keklik, son rakamlara göre oranın yüzde 19.44 olduğunu söyledi. Türkiye genelinde yüzde 19 civarında olan kaçağın yüzde 60'ının 12 ilde ortaya çıktığını belirten Keklik, İstanbul Avrupa ile birlikte sözkonusu iller içinde Diyarbakır, Mardin, Urfa, Şırnak ve Van'ın bulunduğunu ifade etti. Geçtiğimiz günlerde 4 bin yeni çalışan alacağını duyuran Keklik, bunlardan 1000 tanesinin kaçak mücadelesine yönlendirileceğini belirterek, ?Geçen sene 500 kişi almıştık, bunu Türkiye'de 8 bölgeye dağıttık. Ve çok yüksek bir verim aldık bunlardan. Biz bunlara 4 trilyon harcadık ama 70 trilyon elde ettik kaçağın geri alınmasından dolayı' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber